Afacerea Arctic Sea: Cargobotul continea rachete sol-aer de ultima generatie destinate Iranului – surse israeliene

0
486

Cargobotul rusesc Arctic Sea, deturnat la sfarsitul lunii iulie in apele teritoriale suedeze, continea, in afara incarcaturii oficiale de cherestea, rachete sol-aer S-300 destinate Iranului, expediate de un grup mafiot din Rusia, scrie cotidianul Salzburger Nachrichten, care citeaza "surse israeliene bine informate si care au contacte foarte bune cu serviciile secrete occidentale", relateaza AFP.

Rachetele au fost incarcate pe vapor in momentul in care acesta se afla in portul Kaliningrad, pentru reparatii, la inceputul verii.

Iranul ar fi contactat, potrivit surselor citate, o grupare mafiota formata din militari rusi, care a acceptat sa livreze Teheranului aceste rachete – printre cele mai moderne de pe pe piata armamentului.

Ulterior, un serviciu occidental a notificat serviciul secret rus FSB despre acest contract, iar Moscova a decis sa intercepteze cargobotul.

"Asta explica de ce Rusiei i-a luat atat de mult timp, dupa ce nava ‘a fost deturnata de pirati’, pentru a intercepta cargobotul in largul Capului Verde, in conditiile in care pozitia vaporului a fost cunoscuta tot timpul, potrivit NATO", scrie Salzburger Nachrichten.

Argumente in favoarea acestei versiuni:

  • serviciile secrete occidentale nu au intervenit
  • ‘piratii’ nu ar fi riscat atat de mult pentru o simpla incarcatura de cherestea, cu o valoare de 1,5 milioane de euro
  • Rusia a trimis in zona avioane cargo de mari dimensiuni pentru a evacua 14 membri ai echipajului si cei opt pirati

In fine, cotidianul arata ca aceasta versiune a afacerii Arctic Sea ar putea explica de ce presedintele Israelului, Shimon Peres, a efectuat, in 19 august, o vizita fulger in Rusia, in cursul careia " a prezentat probe concrete care arata ca Iranul si Siria furnizeaza arme miscarii Hamas si Hezbollah".

Afacerea Arctic Sea: Cargobotul continea rachete sol-aer de ultima generatie destinate Iranului – surse israeliene

Lasă un răspuns