ALARMĂ la TEL AVIV: Explozia violentă a unei rachete trase din Gaza asupra orașului. „Cairo nu va lăsa Gaza pe cont propriu”

0
459


Președintele egiptean Mohamed Mursi denunță atacurile asupra Fâșiei Gaza ca „o agresiune zgomotoasă contra umanității” și spune că Egiptul nu va lăsa Gaza pe cont propriu. „Cairo nu va lăsa Gaza pe cont propriu…Egiptul de azi nu este Egiptul de ieri și arabii de azi nu sunt arabii de ieri”, a spus Mursi, citat de Reuters.
UPDATE 14.10: Sirene de alertă şi explozia a cel puţin unei rachete s-au făcut auzite la Tel Aviv, informează corespondenţi ai agenţiilor de presă internaţionale.

Surse militare israeliene au indicat că Israelul se pregăteşte pentru o operaţiune terestră de anvergură în Fâşia Gaza, extinzând operaţiunea aeriană „Pilonul apărării”.

„Aviaţia a efectuat misiuni importante, s-au înregistrat succese semnificative. Armata este pregătită acum să-şi lărgească teatrul de operaţiuni”, a declarat, pentru postul public de radio, ministrul afacerilor strategice Moshé Yaalon.

UPDATE 13.42: Cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel Egiptului să facă uz de influenţa sa asupra mişcării islamiste palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, unde premierul Hisham Qandil se afla într-o vizită, în contextul noilor ostilităţi între Israel şi grupările palestiniene.

„Cancelarul federal cheamă guvernul egiptean să facă uz de influenţa sa asupra Hamas pentru a-l determina să calmeze violenţele”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al dnei Merkel, Georg Streiter. Cancelarul federal „urmăreşte cu mare nelinişte escalada violenţelor în Orientul Mijlociu”, a continuat Streiter, indicând Hamas drept „responsabil de această explozie de violenţă”.

„Nu există nicio justificare pentru tirurile de rachete împotriva Israelului, (tiruri) ce provoacă imense suferinţe populaţiei israeliene” şi care trebuie să înceteze „imediat”, a subliniat Streiter în conferinţa de presă săptămânală. „Israelul are dreptul şi datoria de a-şi proteja în mod adecvat populaţia”, a reafirmat purtătorul de cuvânt un principiu de bază al politicii germane.

UPDATE 12.20: Premierul egiptean a condamnat atacurile Israelului din Gaza, în timpul unei scurte vizite la fața locului, spunând că este „un dezastru”.

Hisham Qandil, care a fost la un spital și a vorbit cu lideri politici Hamas, în cele trei ore petrecute în Gaza, a declarat că „agresiunea israeliană” trebuie să înceteze, relatează agențiile internaționale de presă.

Armata israeliană a lovit peste 130 de ținte azi-noapte, iar militanții au tras 11 rachete din Gaza. Cel puțin 20 de palestinieni și 3 israelieni au fost uciși de la începerea ofensivei, miercuri.

UPDATE 12.15: Uniunea Europeană a cerut Israelului să răspundă „proporţionat” atacurilor grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat „profund preocupată de escaladarea violenţei în Israel şi în Fâşia Gaza” şi a deplâns „pierderea de vieţi omeneşti de ambele părţi”.

„Atacurile cu rachete ale Hamas şi ale altor grupări din Fâşia Gaza, care au condus la criza actuală, sunt total inacceptabile şi trebuie să înceteze. Israelul are dreptul să-şi protejeze populaţia de acest fel de atacuri”, a afirmat Catherine Ashton. „Fac apel la Israel să răspundă proporţionat”, a adăugat ea.

UPDATE ora 11.30: Doi palestinieni au fost ucişi, azi, în cursul unui raid aerian israelian asupra nordului Fâşiei Gaza, în timpul vizitei în regiune a premierului egiptean Hisham Qandil, au anunţat surse medicale locale.

Israelul a acuzat mişcarea islamistă Hamas de încălcare a armistiţiului limitat. „Hamas nu respectă vizita premierului egiptean în Gaza încălcând armistiţiul temporar pe care Israelul l-a acceptat”, anunţase un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu.

O sursă din cadrul securităţii palestiniene a indicat că „avioane (ale forţei) de ocupaţie au bombardat un grup de localnici în zona Nazila”, în nordul enclavei palestiniene autonome.

Anterior, Israelul se angajase să respecte o încetare temporară a focului cu ocazia vizitei de solidaritate pe care premierul egiptean o efectuează în Fâşia Gaza.

UPDATE ora 10.40: Regele Abdallah al Arabiei Saudite a îndemnat la „înţelepciune şi raţiune”, în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi, axată pe situaţia din Fâşia Gaza. Suveranul saudit, a cărui ţară este liderul monarhiilor arabe din Golf, a subliniat în cadrul discuției telefonice că „situaţia trebuie calmată” şi că „trebuie să prevaleze înţelepciunea şi raţiunea, nu mânia”.

Discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa preşedintelui egiptean. Egiptul, condus de islamistul Morsi, apropiat ideologic de mişcarea Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, şi-a rechemat ambasadorul din Israel şi l-a trimis, azi, pe premierul Hisham Qandil în enclava palestiniană.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat să suspende, pe perioda acestei vizite, intensa ofensivă aeriană declanşată împotriva grupărilor armate de pe teritoriul palestinian, soldată până acum cu moartea a 19 palestinieni, printre care mai mulţi copii.

UPDATE ora 9.45: Premierul egiptean, Hisham Qandil, a sosit în Gaza, în această dimineață, pentru a-și demonstra susținerea față de palestinieni, după ce Israelul a distrus peste 130 de ținte în timpul nopții, în timp ce militanții au tras 11 rachete din Gaza, potrivit BBC.

Hisham Qandil va rămâne în Gaza pentru trei ore și, potrivit informațiilor de la această oră, ar putea încerca să obțină un acord de încetare a focului.

Israelul spune că va suspenda focul în timpul vizitei, dacă militanții palestinieni opresc atacurile.

Israelul a ucis un lider militar palestinian, miercuri, dând naștere unor violențe intense și zvonuri privind o posibilă invazie. Mobilizarea a circa 30.000 de rezerviști a fost autorizată de guvernul israelian și date de azi arată că deja s-a redactat un proiect pentru mobilizarea, azi, întyr-o primă afză a 16.000 de persoane. Deocamdată nu există niciun semn privind o posibilă ofensivă la sol.

În ultimele zile, militanții au anunțat că au tras peste 350 de rachete din Gaza, iar Israelul a anunțat că 130 de racehte au fost interceptate de către sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome.

Israelul a ucis un lider militar palestinian, miercuri, dând naștere unor violențe intense și zvonuri privind o posibilă invazie. Mobilizarea a circa 30.000 de rezerviști a fost autorizată de guvernul israelian și date de azi arată că deja s-a redactat un proiect. Deocamdată nu există niciun semn privind o posibilă ofensivă la sol.

În Tel Aviv, localnicii s-au adăpostit după ce sirenele au sunat anunțând un raid aerian, din cauza riscului unui atac cu rachetă, pentru prima dată de la Războiul din Golf, din 1991. O rachetă a căzut într-o zonă nelocuită, în timp ce alta se pare că a căzut în mare.

19 palestinieni uciși și 235 răniți
Citiţi mai mult: ALARMĂ la TEL AVIV: Explozia violentă a unei rachete trase din Gaza asupra orașului. „Cairo nu va lăsa Gaza pe cont propriu” – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/israelul-continua-raidurile-aeriene-in-fasia-gaza-1011364.html#ixzz2COtCBQdz
EVZ.ro

Lasă un răspuns