ANALIZĂ: Shimon Peres îi eclipsează pe cei cinci candidaţi la preşedinţia Israelului

0
595

Cei cinci candidaţi înscrişi în alegerile prezienţiale de marţi, în Israel, sunt consideraţi nişte figuri şterse pe lângă reputaţia de care se bucură preşedintele în exerciţiu Shimon Peres, care i-a permis acestuia să folosească această funcţie mai degrabă protocolară pentru promovarea păcii.
Succesorul preşedintelui în exerciţiu va fi desemnat de către Knesset, Parlamentul israelian. Unul dintre candidaţi, laburistul Binyamin Ben Eliezer, acuzat de corupţie, a fost nevoit să se retragă din cursă sâmbătă.

Favorit este Reouven Rivlin, un fost fost preşedinte al Knessetului şi membru Likud (dreapta naţionalistă), partidul premierului Benjamin Netanyahu, dar votul ar putea aduce surprize, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.
Nici Rivlin şi nici Dalia Dorner, Meir Sheetrit, Dalia Itzik şi Daniel Shechtman – ceilalţi patru candidaţi – nu se pot compara, însă, cu Shimon Peres, care este remarcabil de activ la vârsta de 90 de ani şi care se bucură de o popularitate excepţională la finalul unui mandat de şapte an

ANALIZĂ: Shimon Peres îi eclipsează pe cei cinci candidaţi la preşedinţia Israelului

Lasă un răspuns