Antisemitismul Europei iese din umbră: „Gazaţi-i!“ – acum totul se spune pe şleau şi nimeni nu face nimic

0
526

De la enclavele pentru imigranţi din suburbiile pariziene, până la foarte birocraticul Bruxelles  sau inima industrială a Germaniei, vechiul demon ce bântuia Europa în anii ’30 s-a reîntors: „Moarte evreilor!“, ţipau protestatarii pro-palestinieni din Belgia şi Franţa. „Gazaţi evreii!“, strigau şi demonstranţii din Germania.

Ameninţările violente la adresa evreilor au fost depăşite chiar de acţiunile violente. Patru oameni au fost împuşcaţi mortal în mai, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. O farmacie din Paris, deţinută de un evreu, a fost distrusă de protestatarii tineri împotriva campaniei militare israeliene din Gaza. O sinagogă din Wuppertal, Germania, a fost atacată cu sticle incendiare. Un evreu suedez a fost bătut cu răngi. Şi lista continuă, notează „New York Times“ într-o analiză a evenimentelor antisemite care au predominat în Europa în această vară.

Europa se schimbă şi nu prea mai reprezintă un loc sigur pentru evrei

Atacurile împotriva evreilor au tras semnale de alarmă: Europa se schimbă şi nu se ştie dacă mai reprezintă un loc sigur pentru evrei. Un număr din ce în ce mai mare de evrei migrează spre Israel. Alţii descriu zone interzise pentru evrei, controlate de musulmani, în multe din oraşele europene.
„Frica e mare pentru că acum totul se spune pe şleau şi nimeni nu face nimic“, spune Jessica Frommer, o evreică de 36 de ani care lucrează pentru o organizaţie non-profit din Bruxelles. „Europa modernă se baza pe stoparea acţiunilor şi ideilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Şi acum, 70 de ani mai târziu, oamenii care stau lângă Parlamentul European strigă «Moarte evreilor!»“, spune ea.

Anti-Israel nu înseamnă şi anti-evrei

Europa a văzut proteste şi izbucniri împotriva evreilor ori de câte ori conflictul israeliano-palestinian a ţinut prima pagină a ziarelor, iar anumiţi analişti susţin că furia acestei veri este un episod ciclic care, la fel ca şi celelalte, va fi uitat. Unii experţi notează că numărul incidentelor antisemitice din acest an, din Franţa, de exemplu, este mult mai mic decât cel din anii 2000.
Şi totuşi, pe măsură ce se întăresc susţinerea europeană pentru cauza palestinienilor şi critica la adresa evreilor, mulţi evrei descriu o graniţă înceţoşată între a fi anti Israel şi a fi anti evrei.
Europenii încă se refac după austeritatea fiscală, iar unii evrei vorbesc de faptul că se simt izolaţi din punct de vedere politic, fără a avea un cămin ideologic. Multe partide de stânga sunt anti-Israel. Multe partide de dreapta, câteva chiar cu origini antisemitice, sunt extremiste şi agresiv împotriva imigranţilor. Iar mulţi evrei care au votat cu Partidul Socialist în Franţa şi Belgia, se îngrijorează că acesta este slab şi devine din ce în ce mai dependent de voturile în creştere ale musulmanilor.

Evreii sunt percepuţi ca privilegiaţi în comparaţie cu musulmanii

Chiar şi pentru cei înclinaţi să condamne rasismul în orice formă, antisemitismul nu mai este o prioritate, evreii fiind deseori percepuţi ca privilegiaţi în comparaţie cu musulmanii sau alte minorităţi care se confruntă cu discriminarea.
Mulţi tineri musulmani se simt străini în Europa. Se chinuie să găsească locuri de muncă şi se simt frustraţi de lipsa de acceptare a europenilor. Astfel, un grup mic, dar cu voce, a devenit preocupat de politica din Orientul Mijlociu, în special de conflictul israeliano-palestinian.

 

mai mult :  Antisemitismul Europei iese din umbră: „Gazaţi-i!“ – acum totul se spune pe şleau şi nimeni nu face nimic

Lasă un răspuns