Bibi – încă un discurs de magician

0
517

Discursul de ieri al premierului Netanyahu, rostit în faţa Congresului american, a fost – cum era de aşteptat – magistral. A stârnit aplauze de la primul cuvânt, bine ales – “mulţumesc”, până la ultimul cuvânt – “mulţumesc”. Bibi rămâne unul dintre ultimii mari retori al Orientului Mijlociu.

netanyahu-600x399

Ca să nu cazi sub vraja lui, trebuie să-l reasculţi la rece. Cui s-a adresat? Americanilor, în primul rând, punând pe acelaşi plan Iranul cu aşa-zisul Stat Islamic. Aparent, o gogomănie politică: şiiţii iranieni luptă contra sunniţilor din Statul Islamic, atât în Siria, cât şi în Iran. Dacă însă ne gândim bine, a fost cea mai bună formula de a capta oprobriul opiniei publice, care conform sondajelor vede Iranul ca pe un pericol mult mai mic decât Statul Islamic. Iranul a fost definit de premierul israelian, pe înţelesul tuturor, ca un Stat Islamic care deţine bomba atomică.

Apoi, tonul a devenit aproape liric, vorbitorul lăsându-se purtat pe aripile propriei retorici: “Persanii au încercat să distrugă poporul israelian acum 2.500 de ani (referirile patetice la istoria foarte îndepărtată, cu invocarea unor episoade care par a se fi petrecut ieri, sunt redutabilele sale arme discursive, n. n.). În prezent, Iranul încearcă să distrugă Israelul. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, răspândeşte ura folosindu-se de cea mai nouă tehnologie, cea nucleară, în scopul distrugerii Israelului”.

 

mai mult la Nasul : Bibi – încă un discurs de magician

Lasă un răspuns