Erwin Simsensohn, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti: „Evreii au un viitor aici, în România“

7
634

Şeful comunităţii evreilor din Bucureşti, cel mai tânăr lider de comunitate din Europa de Est, vorbeşte despre planurile unei minorităţi în declin numeric, dar care nu vrea să moară.

„Şi, probabil, din întreaga Europă, dar nu am cercetat acest lucru", precizează el. Îmbrăcat lejer, în blue-jeans, dacă nu ar avea pe cap kipa, tichia care se poartă în lăcaşurile religioase iudaice, ar arăta ca orice tânăr din Bucureşti. A terminat facultatea de teatru, îşi doreşte să fie regizor în România şi vrea să rămână evreu.
Sinagoga din Bucureşti este strânsă ca într-un cleşte de trei blocuri comuniste ce formează un „U" gigantic. A fost, probabil, o încercare de a ascunde monumentul de ochii omului nou. Dar istoria mai joacă şi feste.
AUDIO Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bucureşti: „Evreii au un viitor aici, în România“

19:41Şeful comunităţii evreilor din Bucureşti vorbeşte despre planurile unei minorităţi în declin numeric, dar care nu vrea să moară.

7 COMENTARII

 1. ..n-am avut niciodata impresia ca ‘numarul’ ar fi in declin. Eu socotesc mai degraba forta spirituala al acestui neam.Altfel spus, citi scriitori romani de origine evreiasca are cultura romana si citi oameni de cultura evrei sunt in acest moment aici.Faptul ca sefii evreilor sunt foarte tineri, e de bun augur.Construim impreuna, cum am facut multi ani si cum cred ca vom face si de acum inainte. Pe Mr. Simsensohn l-am vazut plingind atunci cind a venit Peres la Sinagoga sa omagieze soldatii israelieni care si-au pierdut viata. Asta spune mult.

 2. Dl Simsensohn este regizor de teatru si a jucat si in unele filme. Ca orice artist are o sensibilitate aparte, iubeste oamenii in general , isi iubeste neamul si este in stare sa sufere pentru orice pierdere umana. Prin urmare nu era cazul sa gandeasca si stoarca lacrimi pentru a fi fotografiate.
  Sarut mana Ioana pentru inteligenta si onestitate

 3. caut mormantul unchiului meu numit roth ernest din bucuresti decedat intre ani 1981-1985.era fara rude chiar singur. va multumesc daca se poate gasi mormantul si locul exact.

  va multumesc pentru ajutor

  roth eliezer
  israel

 4. V-as ruga sa-mi transmiteti datele de deces ale
  membrilor familiei GHISIBEL dupa cum urmeaza
  1-GHISIBEL ITZHAK 1934 GRUPA 127 R4 (?)
  2-GHISIBEL BETTY 1947 GRUPA 127 R4 (?)
  3 GHISIBEL STRUL 1976 GRUPA 1A ? ?
  4-GHISIBEL ZIGMUND (1930-1935)
  Pentru acest unchi al meu singura data personala ce-am reusit sa gasesc la autoritatiile
  din Romania este data si locul nasterii :
  Comuna Draguseni Judetul Suceava
  11.07.1899

  cu multumiri anticipate
  A.Ghizibel

Lasă un răspuns