Evreii care au luptat pentru Hitler: „Am avut un duşman comun”

0
418


Au luptat alături de nemţi, i-au vindecat și de multe ori s-au împrieteni cu ei. Dar cum se simt evreii din Finlanda astăzi, când se vorbeşte despre neobişnuita şi foarte puţin cunoscuta alianță făcută cu naziștii?

În septembrie 1941, un medic militar primit Cruce de Fier de la Înaltul Comandament German, pentru fapte eroice. În faţa ameninţării sovietice, maiorul Leo Skurnik, un medic care a avut odată ambiția de a deveni pianist, a decis evacuarea a unui spital de campanie de la granița finlandeză-rusă, salvând vieţile a peste 600 de oameni, inclusiv membrii SS, scrie .

Skurnik n-a fost singurul soldat care a primit Crucea de Fier în timpul celui de-al doilea război mondial, peste patru milioane de persoane fost decoraţi, dar în cazul său onoarea e ieşită din comun: era evreu. De altfel peste 300 de evrei au luptat cot la cot cu naziștii atunci când Finlanda a intrat în război, în iunie 1941, împotriva Uniunii Sovietice, duşmanul lor comun, punctează jurnalistul Paul Kendall, într-un amplu reportaj.

Alianța dintre Hitler și rasa pe care o dorea exterminată- evreii finlandezi au fost singurii care au luptat ca aliaţi ai Germaniei – este unul dintre paradoxurile celui de-al doilea război mondial. Şi totuși aproape nimeni, inclusiv mulţi finlandezi, nu au cunoştinţă de această alianţă bizară.

De ce nu se ştie?

"Trăiesc de 25 de ani în Filnlanda şi n-am auzit despre asta. Şi eu sunt evreu. Nu este o poveste cunoscută", a declarat John Simon, care s-a mutat din New York, la Helsinki, în 1982.

Motivele pentru care istoria este foarte puţin cunoscută ţine de ceea ce înseamnă să fii evreu și de dorinţa de a fi acceptat de ţara în care trăieşti. Veteranii evrei – dintre care o mână sunt încă în viață – insistă că nu au de ce să se ruşineze pentru ceea ce au făcut. Dar dacă petreci o seară în compania lor, vorbind şi cu alți membri ai comunității care au analizat evenimentele în detaliu, îți dai seama că faptul că s-au aliat cu naziştii pe câmpul de luptă, a lăsat urme adânci, explică Paul Kendall.

Prima dată când evreii din Finlanda au intrat în armată, a fost în 1939. Un tânăr evreu, de 23 de ani, din Vyborg, a fost recrutat când Uniunea Sovietică a invadat Finlanda. La fel ca şi alţi evrei, el şi-a făcut datoria din toată inima, fiind dispus să moară pentru ţară. Războiul care a izbucnit în 1939, cunoscut în Finlanda ca Războiul Iernii, a fost considerat de populația evreiască drept o șansă de a demonstra că sunt cetățeni finlandezi loiali.

Evreii care au luptat pentru Hitler: "Am avut un duşman

Lasă un răspuns