Vizita de miercuri este, în opinia BOR, ocazia ca România să ceară, în premieră, acces la proprietatea ei de pe malurile Iordanului. Pe de altă parte, dacă s-ar redeschide Biserica Românească de la Quaser al-Yahud, peste 100.000 de pelerini români ar vizita-o anual şi ar face baie în Iordan, iar Statul Israel ar câştiga enorm din turism.
Povestea din Quaser al-Yahud
Biserica Românească și terenul de la râul Iordan sunt situate în regiunea denumită Quaser al-Yahud, la opt kilometri de orașul biblic Ierihon și poziționate chiar pe malul râului Iordan, la locul istoric unde s-a botezat Iisus. Biserica a fost construită în anul 1935 pe un teren cumpărat de Patriarhia Română de la Guvernul Palestinei (terenul are aprox. 10.000 mp ) și a funcționat până în anul 1970, când din cauza conflictului armat dintre Statul Israel și Iordania zona a fost bombardată, Biserica Românească a fost afectată grav (au căzut turlele, iar zidurile au fost ciuruite de proiectile), iar ultimul viețuitor român protosinghelul Damian Stog a fost împușcat și zona s-a pustiit. Ulterior au fost amplasate mine pe întreaga suprafață din vecinătatea râului Iordan și armata israeliană a interzis accesul, trasând un gard electric.
mai mult la : http://www.puterea.ro/eveniment/exclusiv-redeschiderea-bisericii-romanesti-de-pe-malul-iordanului-122866.html