EXCLUSIV Ziarul de Iasi ; Evrei sau holeră? Mărturii şocante pe marginea gropii comune de la Horleşti

0
468

Ziarul de Iaşi» a „luat faţa“ anchetatorilor în cazul osemintelor descoperite recent în curtea unui ieşean din satul Horleşti. Sâmbătă, timp de mai multe ore, jurnaliştii cotidianului nostru au bătut în lung şi-n lat comuna şi au intervievat toţi bătrânii ce au fost, într-un fel sau altul, martori ai ororilor celui de-al Doilea Război Mondial petrecute în zonă. 

Vasile Potur – 87 ani: „Am auzit că i-a împuşcat pe evrei. Dar nu am văzut“

Acesta şi-a amintit că, după intrarea României în război alături de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice, în comună au fost aduşi evrei din Iaşi care au fost puşi să sape şanturi contra tancurilor. „Cum mergi în Breazu, sus, înspre Rediu, s-a săpat un şanţ contra tancurilor. Au fost puşi să sape evreii aduşi din Iaşi. Evreii au fost executaţi pe timpul cela. Am auzit de la familie că au fost executaţi şi prin zonă, dar nu am văzut. Eu am avut un văr care a fost şeful plutonului de execuţie. Potur Gheorghe îl chema. A suferit înainte de moartea lui, a avut cancer, durere mare… L-o bătut Dumnezeu“, a declarat Potur jurnaliştilor.
„Mergea un tălălău cu mitraliera şi îi executa“
Un alt locuitor al satului, Gheorghe Baltag, născut în 1932 (83 ani), ne-a spus că se vorbea atunci de faptul că au fost aduşi evrei în raza comunei, la muncă silnică, la săpat şanţuri antitanc, pe şoseaua ce duce de la Breazu spre Horleşti, însă nu a auzit să fi fost ucişi.
Ilie Chelariu – 80 ani: „Îi aduceau pe evrei, îi puneau să facă şanţ, după care îi împuşcau şi cădeau acolo în groapă. Am văzut ziua în amiaza mare când mă duceam la imaş cu vitele…“

În vârstă de 81 de ani, Gheorghe Iliescu, un alt localnic căruia soarta i-a hăzărit să înfrunte clipele tragice ale războiului, spune că în sat se vorbea mult de faptul că au fost ucişi evrei în 1941. Declaraţia acestuia oscilează însă pe acoluri. „Se auzea prin sat. Mi-au povestit şi părinţii nişte lucruri. Dar eu nu am văzut, ci am auzit. Îmi amintesc că se împuşcau evrei… Sau, Dumnezeu ştie… Trăgeau de nu ştiu cum. Legionarii se ocupau de treaba asta. Am înţeles că evreii săpau şanţurile, apoi mergea un tălălău cu mitraliera şi îi executa“, a spus acesta, atunci când l-am întrebat dacă în raza comunei s-au petrecut atrocităţi contra populaţiei evreieşti originare din municipiul Iaşi.

Lasă un răspuns