Israel a interceptat nava Arctic Sea deoarece transporta arme

0
491

Raportorul UE pentru combaterea pirateriei, amiralul Tarmo Kouts, sugerează că nava Arctic Sea, dispărută în Oceanul Atlantic două săptămâni, probabil transporta armament, confirmând speculaţiile că ar putea fi vorba de o operaţiune a Israelului.

Într-un interviu acordat Time, Kouts afirmă că doar un transport de armament poate justifica atitudinea bizară a Rusiei în acest caz. "Există ipoteza că la bord erau rachete. Din experienţa mea, vă pot spune că versiunile oficiale nu sunt realiste", explică amiralul pentru Time, citat de UPI.

Oficialul UE confirmă că interceptarea navei de către serviciile de securitate israeliene este explicaţia cea mai plauzibilă.

Versiunea oferită de Rusia este că nava Arctic Sea, cu echipaj rusesc, a plecat din Finlanda sub pavilion maltez la 22 iulie. Urma să ajungă în Algeria cu un transport de cherestea. Însă, potrivit Moscovei, opt presupuşi piraţi ar fi capturat nava la 24 iulie. Dispozitivul electronic de localizare a fost dezactivat, iar nava a dispărut în Oceanul Atlantic. Pe 12 august a fost trimisă o navă de patrulare care a găsit nava după o săptămână, arată şi ABC News.

Atunci au fost arestaţi şi opt piraţi de naţionalitate rusă, estoniană şi letonă, iar 11 din cei 15 membri ai echipajului au fost trimişi la Moscova, unde au fost preluaţi de serviciile secrete şi reţinuţi două săptămâni. Niciunul nu a vrut să dea detalii despre cele întâmplate.

Israel a interceptat nava Arctic Sea deoarece transporta arme

Lasă un răspuns