Israel avertizează: Rusia se pregăteşte să livreze Siriei sisteme antirachetă

0
427

Autorităţile israeliene au informat Washingtonul cu privire la posibilitatea ca, până la sfârşitul acestui an, Rusia să livreze patru baterii antirachetă S-300 Siriei, ţară măcinată de un sângeros război civil, ceea ce ar putea conduce la consolidarea capacităţilor de apărare antiaeriană siriene, potrivit cotidianului american The Wall Street Journal.

ad

SUA, care încearcă să aşeze la masa tratativelor puterea şi opoziţia din Siria, şi-au exprimat preocuparea în legătură cu aceste planuri ale Moscovei, scrie la rândul său The New York Times.

Rusia livrează de mult timp arme sirienilor, dar apariţia de baterii ruseşti S-300 pe coasta siriană ar crea un avantaj major pentru apărarea antiaeriană a Siriei. O astfel de achiziţie ar limita posibilităţile de acţiune a SUA şi a altor ţări în spaţiul aerian sirian şi ar face dificilă instituirea unor zone de interdicţie aeriană.

Nu este clar încă dacă Washingtonul chiar crede în perspectivele acestei tranzacţii, după recenta vizită a secretarului de stat John Kerry la Moscova, unde acesta a convenit cu omologul său rus Serghei Lavrov să încerce să-i aducă la masa negocierilor pe rebeli şi pe reprezentanţii preşedintelui Bashar al-Assad.

Un acord datând din 2010 prevede livrarea a patru baterii S-300 de către Rusia Siriei contra sumei de 900 milioane de dolari.

Conform informaţiilor deţinute de Israel, o primă tranşă de bani pentru această tranzacţie a fost efectuată în Siria chiar în acest an prin intermediul Băncii pentru Dezvoltare şi Afaceri Economice Externe a Rusiei (Vneşeconombank, VEB).

Potrivit WSJ, care citează surse israeliene, fiecare baterie C-300 este compusă din şase lansatoare, cu 144 de rachete cu rază medie. Primele livrări ar putea să fie realizate în următoarele trei luni şi ar urma să fie finalizate înainte de sfârşitul anului 2013.

mai mult :

http://m.evz.ro/news/1036531

Lasă un răspuns