Israelul acuza Suedia de antisemitism

0
493

Liderii israelieni au cerut ca guvernul de la Stockholm sa condamne oficial un articol din presa suedeza considerat antisemit, afacerea riscand sa se transforme in criza diplomatica intre Israel si Suedia, care asigura presedintia UE, relateaza AFP.

Un articol al tabloidului Aftonbladet a afirmat ca armata israeliana ar fi fost implicata intr-un trafic cu organe prelevate de la palestinieni ucisi. Ziarul a revenit pe 23 august, scriind despre un palestinian din Cisiordania ucis in 1992 si a carui familie suspecteaza armata israeliana ca i-ar fi furat organe. Cotidianul nu aduce insa nicio dovada, redactorul-sef explicand ca a autorizat publicarea, pentru ca aceasta afacere "ridica intrebari pertinente".

"Criza va dura atat timp cat guvernul suedez nu isi va schimba atitudinea fata de acest articol antisemit. Cel care nu il condamna nu va fi binevenit in Israel", a spus ministrul de finante, Youval Steinitz. "Guvernul suedez nu mai poate sa taca. In Evul Mediu se spunea ca evreii fac azima de Pasti cu sangele copiilor crestini, iar astazi soldatii israeliani sunt cei acuzati ca ucid palestinieni pentru a le lua organele", a subliniat el.

Tensiunile diplomatice intervin intr-un moment foarte prost. Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, este asteptat in Israel la inceputul lui septembrie."Nu se pune problema anularii sau amanarii vizitei, dar este evident ca acest diferend, daca nu va fi rezolvat, va arunca o umbra ingrijoratoare asupra discutiilor", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe.

Bildt a spus ca "exista o relatie de la stat la stat foarte puternica intre Israel si guvernul suedez". El a invocat libertatea de expresie. In replica, seful biroului de presa al guvernului a refuzat duminica sa acorde acreditari pentru doi jurnalisti ai Aftonbladet.
"Ar mai vorbi despre libertatea de expresie, daca un jurnalist israelian ar scrie, de exemplu, ca membrii Curtii regale suedeze finanteaza un bordel?", se intreaba Yédiot Aharonot in legatura cu ziarul suedez.

Ziarul critica aspru Suedia, "care isi afiseaza neutralitatea, dar prezinta Israelul ca cel mai mare regim opresiv din lume". (DIVERS)

Lasă un răspuns