Israelul schimbă strategia contra Hamas

0
477

Loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis joi dimineaţă trei înalţi comandanţi ai aripii armate a Hamas în oraşul Rafah, lovitura cea mai importantă dată conducerii grupării de la debutul operaţiunii israeliene în teritoriul palestinian, în urmă cu şase săptămâni.

Hamas, mişcarea islamistă care domină Gaza, a declarat că cei trei comandanţi reprezentau „generaţia fondatorilor” Brigăzilor Ezzedine al-Qassam – Mohammed Abu Shamalah, 41 ani, şeful unității de sud a Qassam, Raed al-Attar, născut în 1974, care a condus divizia din Rafah, şi Mohammed Barhoum, 45 ani, printre primii oameni ai Hamas căutaţi de Israel din 1992. Attar şi Shamalah făceau parte din consiliul militar al elitei Qassam, condus de Deif, şi au fost implicaţi în răpirea unui soldat israelian în 2006, Gilad Shalit, care după cinci ani a fost eliberat în schimbul eliberării de către Israel a peste 1.000 de prizonieri palestinieni. Ei sunt responsabili cu construirea tunelelor subterane care duc din Gaza pe solul statului evreu.  O declaraţie a armatei israeliene precizează că Attar a fost implicat în contrabanda cu arme în Gaza, a construit tunele care au infiltrat teritoriul israelian şi a conceput atacuri în Peninsula Sinai. Shamalah a orchestrat la 17 iulie o incursiune prin tunele în apropierea kibuţului Sufa, care a dus la invazia terestră a Israelului în Gaza, a fost implicat

într-un atac din 2008 asupra punctului de trecere Kerem Shalom în Gaza, unde au fost răniţi 13 soldaţi, şi în asasinarea în 1994 a unui ofiţer israelian la Rafah. Purtătorul de cuvânt militar Peter Lerner a precizat că „sunt doi terorişti importanţi aflaţi în vizor în ultimii 15 ani. Este clar că fac parte din lanţul lor de comandă, o parte a procesului lor de decizie, o parte a capacităţilor lor de forţă de prim-plan, o parte a motivaţiilor lor”.

 

Israelul schimbă strategia contra Hamas

Lasă un răspuns