Israelul şi primăvara arabă ‎

0
571

Transformările din lumea arabă pun Israelul în faţa unor noi probleme. Foşti parteneri au adoptat o agendă politică incertă, adversari previzibili de odinioară, cum ar fi Siria, luptă cu spatele la zid.
Când compania publică de gaz metan din Egipt a anulat în aprilie contractul de furnizare încheiat cu Israelul, evenimentul a stârnit îngrijorare. Nu numai fiindcă Israelul primea aproximativ 40 la sută din necesarul de gaz prin conductele care traversează Peninsula Sinai,  dar livrările de gaz fuseseră una din componentele economice principale ale acordului de pace încheiat în 1979 cu Egiptul. În faţa presei, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a arătat neimpresionat. "Este vorba de un conflict de afaceri între două întreprinderi – o intreprindere israeliană privată şi consorţiul de gaz din Egipt." Guvernul israelian, a mai declarat Netanyahu, se află în contact permanent cu conducerea egipteană, şi de aceea poate afirma cu siguranţă că nu este vorba de un conflict politic. Israelul va insista în favoarea respectării obligaţiilor de livrare, la nevoie cu plângeri adresate unor instanţe internaţionale, a conchis şeful cabinetului israelian.

Controversa din jurul livrărilor de gaz, aprobate pentru Israel la un  preţ preferenţial de fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, este un  exemplu care dovedeşte amplificarea tensiunilor dintre statul evreu şi  vecinii săi.

<b>Temerile israeliene</b>

Marc Berthold, colaborator al Fundaţiei germane Heinrich B&ouml;ll, biroul  din Tel Aviv, nu este, totuşi, de părere că Israelul a devenit şi mai  izolat &icirc;n urma primăverii arabe, dec&acirc;t era &icirc;nainte de această serie de  transformări. &quot;Cu toate acestea, setul de ameninţări şi percepţia lor  s-a modificat, desigur, &icirc;n Israel. Asta deoarece temerile pe care  Israelul le-a avut de la &icirc;nceput, &icirc;n timp ce Europa era foarte euforică,  par mai degrabă să se confirme, mai ales &icirc;n cazul Egiptului şi Siriei.&quot;

Israelul şi primăvara arabă

Lasă un răspuns