Lelia Munteanu de la Gândul: J’lem, J’lem…

0
550

Istorie, politică, religie – terciuite în reţeta unui război fără sfârşit. Între zidurile singurei aşezări iudeo-arabe din lume, de o frumuseţe suprafirească, o nouă generaţie de aruncători de pietre palestinieni se luptă cu o nouă generaţie de evrei extremişti.

Câtă vreme confruntările rămân pe teren politic, există totdeauna o şansă. Dacă se mută pe teren istoric – cum le-a împins, brutal, premierul Netanyahu – părţile nu vor ajunge niciodată la  o înţelegere, fiecare revendicându-şi dreptul milenar asupra Ierusalimului. De pe terenul istoric, lucrurile pot lesne aluneca pe teren religios, moment din care scapă de sub control.

redir-hsp

Cine are dreptate în conflictul palestiniano-israelian? Dacă dăm ceasul istoriei cu vreo şapte decenii în urmă, ajungem la ceea ce arabii numesc  al-Nakbah (Dezastrul), când sute de mii de palestinieni au fost alungaţi de pe pământurile lor. Au urmat apoi ani de războaie şi ameninţări, când o ţară mică, Israel, o limbă de pământ într-o mare arabă, a fost obligată să devină cea mai importantpă putere militară din zonă pentru a supravieţui.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=Gu_6wIK71aA[/embedyt]

Ierusalimul a fost permanent piatra de poticnire, în toate negocierile de pace. Soluţia care pare cea mai rezonabilă, a două state, e minată de faptul că niciodată israelienii nu vor renunţa la Oraşul Sfânt, cum nu vor renunţa nici arabii la Al-Quds Al Sharifa (Sfântul şi Nobilul).

mai mult la :  http://www.gandul.info/puterea-gandului/j-lem-j-lem-14860374

Lasă un răspuns