Netanyahu: Ofensiva din Gaza a dus la intensificarea antisemitismului

0
477

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat duminică o intensificare a antisemitismului, determinată de ofensiva israeliană din Gaza, sugerând însă că şi comisia specială de anchetă a ONU a alimentat această campanie.

"Lupta împotriva antisemitismului este mai necesară ca oricând, deoarece există o creştere serioasă a numărului de expresii ale antisemitismului, favorizată de operaţiunea" din Gaza, a declarat Netanyahu, în deschiderea şedinţei săptămânale de Guvern.

Forţele israeliene au desfăşurat, între 27 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009, o operaţiune de amploare în Fâşia Gaza, având ca scop stoparea atacurilor cu rachete lansate de grupuri armate palestiniene asupra teritoriului Israelului. Ofensiva s-a soldat cu moartea a 1.450 de palestinieni, în majoritate civili, conform unor surse medicale palestiniene.

"Acest antisemitism are ca scop privarea statului Israel de dreptul său la autoapărare", a adăugat Netanyahu, care urmează să participe săptămâna viitoare, în Polonia, la ceremoniile de marcare a Zilei Internaţionale a Holocaustului.

Postul de radio militar a precizat că Netanyahu s-a referit la raportul comisiei ONU de anchetă, condusă de judecătorul Richard Goldstone. Documentul include trimiteri la "crime de război" şi "posibile crime împotriva umanităţii" comise în timpul conflictului, atât de către Israel, cât şi de către "grupuri palestiniene".

Israelul urmează să prezinte un răspuns oficial în cursul săptămânii viitoare.

Raportul Goldstone recomandă sesizarea Curţii Penale Internaţionale în cazul în care, până la sfârşitul lunii ianuarie, cele două părţi nu îl informează pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, că intenţionează să declanşeze anchete "credibile" privind desfăşurarea conflictului.

Netanyahu: Ofensiva din Gaza a dus la intensificarea antisemitismului

Imaginea articolului Netanyahu: Ofensiva din Gaza a dus la intensificarea antisemitismului
Externe astăzi, 16:58

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat duminică o intensificare a antisemitismului, determinată de ofensiva israeliană din Gaza, sugerând însă că şi comisia specială de anchetă a ONU a alimentat această campanie. citeşte tot

Lasă un răspuns