O somitate din Israel doreste ca Iaşul să fie capitală a culturii

0
496

Un  ambasador al Iaşului din această săptă­mână este născut la Târgu Neamţ fiind o somitate mondială în filosofia iudaică, studiul Kabbalei, mistică evreiască şi hasidism. „Mi se pare oportună şi salutară dorinţa tinerilor ieşeni de a propune, pentru o Capitală Europeană a Cultu­rii în 2021, un program cultural în care să fie readusă în discuţie componenta evreiască, atât de importantă în istoria locului, a culturii şi memoriei ieşene. Sprijin cu bucurie un astfel de demers“, a spus Moshe Idel, profesor la Uni­versitatea din Ierusalim.

gethumb.details.php

După ce săptămâna trecută cei trei ambasadori ai Iaşului – Lungu, Caramitru şi Vişniec – au fost prezentaţi public de Fundaţia Iaşi – Capitală Cul­turală Europeană în cadrul campaniei „Amba­sadorii Iaşi 2021“, săptămâna aceasta Fundaţia prezintă publicului alţi trei ambasadori care susţin candidatura oraşului. Este vorba de pia­nista Raluca Ştirbăţ, actorul Teodor Corban şi Moshe Idel, profesor la Universitatea din Ie­rusalim.

„Iaşul are, evident, în gena sa toate in­gredientele ca să devină Capitală Europeană a Culturii. Îi lipseşte unul singur, dar esenţial: solidaritatea. Dacă toţi cei care datorăm ceva Iaşului pentru ceea ce suntem acum, fie că locuim aici, fie că am plecat din ţară, dacă toţi am sprijini concertat această candidatură, atunci oraşul nostru ar deveni iarăşi capitală“, a precizat Teodor Corban, actor la Teatrul Naţio­nal Iaşi de 25 de ani. Acesta este cunoscut şi dintr-o serie de filme româneşti care au fost nomi­nalizate fie la Cannes, fie la „Ursul de aur“, de unde s-a întors mereu cu câte un premiu.

Cel de-al doilea ambasador este tot un om al artelor. „Iaşul şi-a câştigat de mult – prin meritele înaintaşilor săi – statutul inegalabil de capitală europeană a culturii, artelor şi ştiinţelor. Îmi doresc ca cetăţenii de azi ai bătrânei urbe moldave să fie pe deplin conştienţi de asta şi să-i redea – prin transformări profunde şi gesturi cu rezistenţă în timp – aura, statutul şi identitatea ce i se cuvin în peisajul Europei moderne“, a transmis pianista Raluca Ştirbăţ ieşenilor. Aceasta a înfiinţat în 2011, la Viena, Societatea Inter­naţională „George Enescu“, care are drept ţeluri promovarea operei marelui compozitor român. În 2012, pianista a adus în atenţia opiniei publice internaţionale starea deplorabilă a imobilului şi valoarea memorială a casei copilăriei din Mihă­ileni şi a militat pentru clasarea clădirii ca monument istoric şi transformarea în muzeu.

Lasă un răspuns