Patru motive pentru care bombardamentele Tsahalului asupra complexelor nucleare ale Iranului par iminente

0
435


David Ignatus, editorialist la Washington Post, a starnit recent emotie cand a relatat afirmatiile lui Leon Panetta, secretarul american al Apararii: Israelul ar putea ataca Iranul si complexele sale nucleare "in aprilie, in mai sau in iunie".

Atunci cand un secretar al Apararii in exercitiu – care are acces la informatii rareori cunoscute marelui public – avanseaza acest tip de predictii, observatorii au motive evidente sa le asculte. Iata ca au trecut zece ani de cand comunitatea internationala se confrunta cu chestiunea dosarului nuclear iranian, iar amenintarea unui atac a crescut constant, fara insa sa se concretizeze pana in prezent. De ce lucrurile ar sta altfel acum?, se intreaba Robert Haddick, redactor sef la Small Wars Journal, intr-un articol publicat de Slate.fr.

In prezent, un atac aerian al Israelului impotriva Iranului ar parea teribil de imprudent si inutil, in conditiile in care noile sanctiuni internationale vizand bancile si piata petrolului iranian sunt de o severitate fara precedent.

Si totusi, pentru Israel, timpul pentru reflectie pare sa se fi scurs. Sanctiunile impotriva Iranului au venit prea tarziu. Iar cand strategii israelieni fac inventarul avantajelor si alternativelor posibile, alegerea unui atac aerian pare viabila: regretabila si riscanta, desigur, dar cu siguranta nu imprudenta.

Patru motive pentru care bombardamentele Tsahalului asupra complexelor nucleare ale Iranului par iminente

Lasă un răspuns