Presa israeliana: Romania, cel mai serviabil aliat al lui Hitler

1
505

Nici pana in ziua de azi, Romania nu si-a asumat in intregime responsabilitatea ca, pe durata celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost complicele Germaniei naziste si principalul aliat al lui Adolf Hitler, potrivit presei israeliene.

Mai exact, Romania este acuzata ca nu si-a asumat niciodata public responsabilitatea integrala pentru partea romaneasca a Holocaustului in conditiile in care pe teritoriul romanesc au avut loc mai multe crime asupra evreilor decat in orice alta tara aliata a Germaniei naziste, comenteaza jurnalistii de la siteul israelian Y Net News.

Desi nu acest lucru nu este dovedit in niciun document oficial, Guvernul roman, in frunte cu maresalul Ion Antonescu, aliat al Germaniei naziste in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ar fi fost complice la uciderea a aproximativ 400.000 de evrei atat pe pamant romanesc, cat si in sate si paduri care apartin acum ucrainenilor si moldovenilor, scrie Y Net News.

Tema a fost abordata cu ocazia primei editii a conferintei "Noaptea de Cristal", de pe 9 noiembrie, de la Kiev, la care au participat aproximativ 70 de evrei, printre care supravietuitori ai Holocaustului, cercetatori sau personalitati importante ale comunitatii evreiesti la nivel mondial, potrivit editiei de luni a Y Net News.

"Nu cerem despagubiri financiare"

Deputatul ucrainean Oleksandr Feldman – cel care, alaturi de Comisia ucraineano-evreiasca, al carui presedinte este, a convocat conferinta – a atras atentia ca nimeni nu vrea niciun fel de despagubire financiara de la Romania, ci doar sa-si asume public moartea celor 400.000 de evrei in tragedia cunoscuta astazi drept "Noaptea de Cristal".

"Nu cerem compensatii financiare de la Romania pentru ca nu ii poate readuce la viata pe cei 400.000 de evrei ucisi in 1938 pe teritoriile care apartineau atunci statului roman. Chiar daca ambasadorul roman nu a participat la aceasta conferinta, suntem hotarati sa continuam ceea ce am inceput pana cand se va face dreptate si Romania isi va insusi, public, moartea miilor de evrei", a subliniat Feldman.

Cu ocazia reuniunii comunitatii evreiesti din Ucraina si Republica Moldova au fost adoptate trei rezolutii, pe care Feldman le-a caracterizat drept un prim pas in lamurirea crimelor comise de nazisti, cu ajutorul romanilor, pe durata celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Presa israeliana: Romania, cel mai serviabil aliat al lui Hitler

1 COMENTARIU

  1. Nu înțeleg cum pot spune asta, atâta timp cât România nu a trimis evrei în lagăre de concentrare, deși era aliată cu Germania condusă de Hitler.

Lasă un răspuns