Prima despăgubire pentru Holocaustul românesc: 360.000 de lei

6
701

Doi fraţi evrei au obţinut, în premieră, despăgubiri în justiţia românească pentru cele îndurate în perioada Holocaustului şi, indirect, condamnarea regimului Antonescu. Devy Abraham era un copil de 8 ani când a fost deportat în Transnistria împreună cu familia. Când s-a întors acasă, în 1945, avea vârsta pubertăţii, dar experienţa morţii îl îmbătrânise deja. Vreme de aproape o jumătate de secol după ce a scăpat din ghearele Holocaustului a trăit cu spaima Securităţii în oase. Ar fi vrut să-şi strige suferinţa de a-i fi fost răpită copilăria şi de a-i fi fost distrusă familia, însă instinctul de conservare i-a impus autocenzura.

În 2005, după ani de ezitări, a decis să se elibereze. În primul rând din temniţa propriei memorii. Şi să ceară condamnarea celor din cauza cărora a suferit. În 2009, după o luptă inegală cu statul, Devy Abraham a obţinut o a doua execuţie a mareşalului Ion Antonescu. Una simbolică, dar care îi unge sufletul. Devy Abraham şi fratele său, Sami, care era bebeluş când a fost deportat, sunt primii evrei care au obţinut despăgubiri în justiţia românească, la Tribunalul Galaţi, pentru Holocaust.

Deportarea, suprema îngăduinţă legionară

„Jidanul Isac Abraham va fi executat.” Cu această sentinţă seacă a început calvarul familiei lui Devy. Era în plină iarnă a anului 1941, în Portul Galaţi, la sediul comandamentului legionar din oraş. Isac Abraham, tatăl lui Devy şi al lui Sami, s-a predat legionarilor după ce doi ani scăpase de înregimentarea în batalioanele de muncă pentru evrei.

„Tata a venit în Galaţi în 1932, din Bucovina, şi s-a căsătorit aici cu mama, Fany Weisman. În 1939 i-a venit ordinul de chemare în batalioanele de muncă, însă au to rităţile l-au căutat mult timp la Siret, de unde venise. La începutul lui 1941 i-au dat însă de urmă, în Galaţi”, povesteşte Devy.

Iniţial, Isac Abraham s-a ascuns la nişte prieteni. Jandarmii au găsit-o totuşi pe soţia sa. Bătaia primită de aceasta l-a făcut pe bărbat să cedeze şi să se predea imediat. „Când ne-am dus după el, în port, era la pământ, în genunchi, bătut până la sânge”, îşi aduce aminte Devy.

Imaginea căpitanului Soare, şeful Legiunii de Jandarmi, cel care a rostit sentinţa fatidică pentru tatăl său, îi revine în minte şi-i brăzdează faţa cu un rictus. „Eu aveam 8 ani, fratele meu 1 an. Mama, care-l avea în braţe, a sărit la picioarele tatei, iar eu am început să plâng. Atunci, căpitanul Soare a schimbat foaia. „Familia jidanului Abraham va fi deportată în teritoriile noastre”, a spus el. Pe moment, li s-a părut o îngăduinţă pe care au primit-o cu bucuria celor care şi-au văzut salvat capul familiei. Nu aveau de unde să ştie că moartea nu-i va scăpa din ochi.

[Citeste]

6 COMENTARII

  1. Sunt foarte indignata de suferintele aceste familii, ma bucur si sunt mindra ca justitia romana a facut ceva in privinta acestor probleme.
    Sper din tot sufletul ca statul ISRAEL sa inceteze crimele si atrocitatile care le face impotriva copiilor,femeilor si statului Palestinian.

  2. Sunt dezamagit ca justitia romana a creat un asemenea precedent. Oare cei care nu sunt evrei nu au suferit sub regimul comunist. Hai sa platim fiecarui cetatean evreu sau ne-evreu cate 360.000 lei si scoatem apoi tara la licitatie. Spre bucuria evreilor, fireste! Jos mafia, sus Patria!

  3. normal ! unui evreu daca ii zici ceva imediat te acuza de antisemitism! ps: si bunicul meu pe timpul MARESALULUI ANTONESCU(un erou al romaniei) se ducea in lagarele de munca fiindca atunci era obligatoriu , si tot el a facut si razboiul dar saracu ia o pensie de 150 lei pt toate astea ! dar el nu este evreu sa ia 360000 lei ! aa si tot voi lati omorat pe Antonescu! respect evrei pt anumite chestii dar voi fiind Poporul Ales ar trebuie sa fiti un ex bun pt celelalte popoare , fiindca asta va e menirea ! dar din pacate o parte din voi sau vandut cui nu trebuie ! salom!

  4. Evreii au suferit cel mai mult de-a lungul vremii iar istoria a demonstrat rezistenta lor si nu uitati:cei mai buni doctori , compozitori, sahisti, matematiceni, etc au fost si evrei .Cinste si lor .

  5. Dar românilor cine le plătește despăgubirile pentru asupritorii de evrei care au deținut monopolul și pământurile din României, iar autohtonii lucrau ca arendași.De ce nu ne lasă în pace, dece nupleacă în teritoriile lor, de ce țin cu tot dinadinsul să rămână în România dor ei nu sunt urmașii acestiu pământ și nu și-au vărsat sângele pentru gloria neamului românesc.

Lasă un răspuns