România este interesată de participarea companiilor din Israel la proiectele economice româneşti

0
463


Bucureşti, 10 oct /Agerpres/ – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut, marţi, cu ocazia vizitei oficiale pe care o întreprinde în Israel, o întrevedere cu ministrul israelian pentru energie şi resurse de apă, Uzi Landau, context în care s-a arătat interesat de participarea companiilor din acest stat la proiectele economice din România.
„Ministrul român de externe a evidenţiat în discuţiile cu interlocutorul israelian importanţa intensificării cooperării în domeniul economic dintre România şi Statul Israel şi a exprimat interesul pentru participarea companiilor israeliene la proiecte economice din România, în derulare sau care urmează a fi demarate. În acest sens, a înmânat ministrului pentru energie şi resurse de apă, Uzi Landau, precum şi omologului israelian, Avigdor Lieberman, un aide-memoire care conţine o listă de obiective economice avute în vedere de Guvernul României. Titus Corlăţean a invitat instituţiile israeliene de cercetare să participe şi la dezvoltarea proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI) de la Măgurele”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul român a subliniat în discuţia cu ministrul Landau potenţialul proiectului ELI şi aplicaţiile sale în domeniul energetic, convenind cu acesta lansarea unei cooperări exploratorii cu Academia de Ştiinţe din Israel.

De asemenea, în cadrul discuţiilor dintre cei doi demnitari, au fost identificate arii complementare de cooperare în domeniul energiilor regenerabile şi al administrării resurselor de apă. Astfel, ministrul Corlăţean a menţionat expertiza românească în domeniu şi proiectele de cooperare în utilizarea energiilor eoliană şi solară, care ar putea beneficia de investiţii israeliene. În paralel, oficialul israelian a relevat posibilităţi de colaborare în administrarea apelor reziduale şi în domeniul combaterii secetei.

Tematica consultărilor dintre ministrul român şi ministrul israelian pentru energie şi resurse de apă a inclus şi aspecte relevante care decurg din negocierile pe problematica apei în cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, atât în ceea ce priveşte exploatarea directă a resurselor de apă, cât şi proiecte susţinute de state terţe care să conecteze segmentul de distribuire egală a resurselor de apă cu cel al negocierilor politice.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Lasă un răspuns