ROSH HASHANA – ANUL NOU (EVREIESC)

0
547
Petre Barbos înRomania- Israel

ROSH HASHANA – ANUL NOU (EVREIESC)
Peste trei zile evreii din lumea intreaga vor sarbatori Rosh Hashana, Anul Nou. Dar ce este anul nou si cu este el mai diferit de cel laic sau de cel crestin sau musulman?
Conform traditiei iudaice, Anul Nou este momentul in care Hashem, Binecuvantat sa-i Fie Numele, a creat aceasta lume, iar in final Adam (Omul). Literar Rosh – cap; Shana – an; Ha – articolul hotarat. Rosh Hashana – Capul Anului.


Daca pentru omul din afara iudaismului momentul premergator Anului Nou se indreapta spre o petrecere si un moment al pregatirilor cu mancare si bautura din abundenta, pentru evreul credincios, este perioada pregatirii sufletesti, a momentului in care isi reinoieste legamantul cu Hashem si Hashem cu iehudim (evreii).
Rosh Hashana este intampinat cu rugaciune, chiar cu multe rugaciuni, prin care evreul recunoaste pe Hashem ca „Meleh shel haolam” (Rege al Universului) in fata caruia ne caim.
Exista numeroase ritualuri care simbolizeaza atat „spalarea” de pacate. De exemplu se merge la o apa curgatoare unde se arunca, simbolic, pacate. Proces numit „Tashlih”.
Cel mai important moment al ceremoniei de Rosh Hashana este cel al suflatului in Shofar”. Acesta este confectionat din corn de berbec, si este un simbol sacrificiul lui Itzhak, momentul in care Avraham sacrifica un berbec in loc de fiul sau.
Exista trei moduri de a suna din Shofar:
1. lung (Tekhiah)
2. scrut (Shevarim) in numar de trei
3. foarte scurt (Teruah) – noua scurte si rapide
Urmeaza doua zile de bucurie. Speranta ca Hashem ne-a trecut in Cartea Vieti, trebuie sa ne faca sa ne bucuram de protectia si intarirea legamantului ca poporul lui Israe-EL este in continuare cu Elohim shel Avraham, Elohil shel Itzhak, Elohim shel Iakov.
Cu Rosh Hashana incepem luna Tishrei. Este momentul in care curtea cereasca ne stabileste viata sau moartea, fericirea sau nefericirea, bogatia sau saracia.
Mancam un mar imuiat in miere pentru ca anul care tocmai incepe sa fie dulce.
Acum adresam celor dragi “Leshanah tovah tikateiv veteichateim,” “An Nou bun, sa fi inscris si insemnat pentru un an bun.”
Rak Sameah be Shana Tov!!!

Petre Barbos înRomania- Israel

Lasă un răspuns