Traian Băsescu către israelienii originari din România: Dorim consolidarea relatiei

0
458

Preşedintele Traian Băsescu a primit marţi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din cetăţeni israelieni originari din România, prilej cu care a afirmat că autorităţile române sunt gata "să facă tot ce este posibil, cu respectarea legii, pentru a se consolida relaţia bilaterală, informează Agerpres.

"Mă bucur să ne întâlnim, practic cu această întâlnire închid un ciclu complet de întâlniri cu românii de pretutindeni, fie că sunt din America, Canada, jurul frontierelor sau din Israel (…) suntem gata să facem tot ce ţine de noi sau ce ne permite legea ca să consolidăm relaţia. Dv sunteţi parte a istoriei României, dar generaţiile viitoare, tot vorbitoare de limbă română, sunt la fel de importante pentru noi, că se perpetueze românismul în Israel, ceea ce nu e puţin lucru", a afirmat şeful statului, la începutul întâlnirii cu delegaţia.

Băsescu a spus că vrea să audă punctul de vedere al israelienilor originari din România, pentru că acordă o importanţă deosebită românilor din această ţară. "Aş vrea să aud punctele de vedere dinspre dvs. către noi. Practic, ce ar trebui să facem ca să fie puţin mai bine, nimeni nu poate face foarte bine, dar măcar puţin mai bine în relaţia dv cu ţara de origine", a spus Băsescu.

La rândul său, reprezentantul delegaţiei Cercului Cultural Ierusalim, Schmaia Gosen, a mulţumit pentru disponibilitatea primită din partea şefului statului şi că acordă atenţie întâlnirilor cu israelienii originari din România. "Îmi pare bine că aţi încheiat cuvintele dvs. cu şansele unei continuări a relaţiei cu generaţiile următoare. Considerăm că această misiune, o numesc misiune că nu văd altă posibilitate de a închega şi continua relaţii sănătoase şi dezinteresate legate de tradiţie, decât de a lua legătura cu copiii, nepoţii şi chiar strănepoţii noştri", a spus Gosen, precizând că numai în acest fel România va continua să existe fiecăruia dintre ei.

"Aşa vom răspunde şi la întrebarea care sunt rădăcinile, de unde vii, de unde au venit bunicii tăi şi unde sunt îngropaţi străbunicii tăi. Pentru România de astăzi, a cărei imagine e aşa cum o ştim cu toţii, cred că ar fi o binefacere ca o nouă generaţie de oameni tineri să înceapă să se mândrească cu originile părinţilor lor", a mai spus acest membru al delegaţiei.

Lasă un răspuns